Table of Contents

Panoramic Viewer

Start

Viewer'en aktiveres med URL: http://mv.services.hxgncontent.com

Logg inn med brukernavn og passord.

Du kan også innsette brukernavn og passord i URL'en slik: http://mv.services.hxgncontent.com?u=brukernavn&p=passord

Åpne det prosjektet du ønsker å arbeide med.

Du kan også sette inn prosjektnavnet direkte i URL'en og dermed åpne det pålydende projektet: http://mv.services.hxgncontent.com?u=brukernavn&p=passord&prosjekt=prosjektnavn

Dashboard

Alle data du har adgang til organiseres som prosjekter i Dashboard. Hexagon vil normalt opprette et eller flere prosjekter, slik at du hurtig kan komme i gang med å se på de ønskede data. Du kan ikke rette eller editere noe i disse prosjektene (og de har følgende beskrivelse: “Opprettet av Hexagon – kan ikke editeres”).

Legg til et nytt prosjekt

Angi prosjektnavn og beskrivelse, og angi prosjektets plassering ved å zoome inn i kartet. Klikk på for å opprette prosjektet, og du kan nå legge til de lag med data eller datasett som du vil vise i prosjektet, ved å trekke de over fra laglisten.

Klikk på for å “Gå tilbake til kart” (hovedsiden).

Adressesøkning

Du kan velge mellom adresse-tjenesten DAWA (kun Danmark) og en global adresseservice (Open Street Map).

Ved adressesøkning åpnes det nærmeste bilde til adressepunktet, med bildet sentrert i dette punktet (fokuspunkt). Punktet markeres med en prikk i gatebildet og et fokussymbol i oversiktskartet. Ved skifte til et annet gatebilde (se under Navigasjon) fastholdes det søkte adressepunktet som fokuspunkt, inntil fokuspunktet annulleres ved å klikke på fokussymbolet i oversiktskartet.

Lagkontroll

Lagkontrollen har p.t. data i følgende hovedgrupper:

De enkelte lag aktiveres ved å sette hake i venstre felt.

Søkefunksjon for laget aktiveres ved å sette hake i høyre felt. Se mer om søking under avsnittet “Panoramabildet”.

Visning av projeksjon

Du kan velge mellom forskjellige kartprojeksjoner.

Panoramabildet

Du åpner et panoramabilde ved å klikke på fotopunktet. Hold Ctrl-tasten nede og klikk samtidig på et fotopunkt, og da åpner du bildet i et nytt vindu. Du kan åpne opptil 4 vinduer samtidig.
hx_mv_01_41.jpghx_mv_01_42.jpg

Hvis du klikker et sted hvor det ikke er et fotopunkt lukkes panoramabildene, med mindre du har låst de fast ved å klikke på Knappenål, slik at den blir rød. Det første vinduet er låst i utgangspunktet. Klikker du på Knappenål igjen vil vinduet lukkes.

Hvis du har aktivert søkefunksjonen for laget i lagkontrollen, så kan du søke i laget.

Velg Alt+S og klikk deretter på et vilkårlig sted i kartet for å åpne det nærmeste bilde med sentrum i det valgte punkt.

Hvis du har flere søkbare lag åpne (f. eks. to årganger av gatebilder) åpner det nærmeste bilde fra hvert lag i hver sitt vindu. OBS: Du kan efter avtale med Hexagon få endret grunninnstillingen, slik at søkefunksjonen aktiveres alene ved å klikke i kartet.

Klikk på “Bytt vindu” for å få gatebildevinduet til å bytte plass med hovedvinduet.

Du kan flytte gatebildevinduet ved å trekke i flytte-ikonet, og du kan endre vinduets størrelse ved å trekke i sidene eller i hjørnene. Hvis du trekker vinduet ut over browser-vinduets kanter vil vinduet låses, og din skjerm blir nå delt i to vinduer. Du kan låse flere vinduer. Bruk “Bytt vindu” for å frigjøre vinduet igjen.

Du kan vise det aktuelle bildes plassering på oversiktskartet.

Du kan justere bildekvaliteten og lage anmerkninger.
Lysstyrke og kontrast for det enkelte vindu reguleres ved å skyve på glideren.

I “Trafikktilstand mode” kan man velge mellom “Fart” og “Kvalitet”. I Fart-mode innleses bildet ikke i full oppløsning før man zoomer inn/ut i bildet. Dette muliggjør hurtige skift mellom bilder i en fortløpende rekke. I Kvalitet-mode innleses bildet i full oppløsning med en gang.

Du kan også tegne/skrive anmerkninger i bildene. Velg anmerknings-type og tegn med venstre museknapp. Avslutt med høyreklikk.









Du kan gjerne endre størrelsen på en tekstanmerkning. Avslutt først med et høyreklikk. Aktiver deretter anmerkningen med et venstreklikk, og nå kan tekststørrelsen justeres ved å rulle med musens hjul.
Du kan slette en enkelt anmerkning ved å aktivere “Slett anmerkning”, holde nede venstre museknapp og så trekke kursoren over objektet. Du kan slette alle anmerkninger ved å aktivere “Slett alle anmerkninger”.

Du kan laste ned hele panoramabildet.

Det finnes følgende navigasjonsmuligheter:

Arbeidsområde

Det aktuelle arbeidsområde for et prosjekt gjemmes automatisk som en cookie på din PC, slik at du åpner det aktuelle prosjektet med den skjermoppsetningen du brukte sist for dette prosjektet. Arbeidsområdet består av et bakgrunnskart, samt et eller flere gatebildevinduer, opplysning om hvilke data-lag som er søkbare, samt opplysning om valg av projeksjon.

Du kan gjenopprette standardoppsetningen med kommandoen Ctrl+Alt+R, slik at neste bilde® blir åpnet i et standardvindu.

Vær oppmerksom på at hvis du starter CMV via API (f.eks. gjennom integrasjon med et webGIS-system), gjemmes ikke ditt arbeidsområde umiddelbart, idet oppstarten fra API'en ofte vil definere en bestemt skjermoppsetning. Du kan allikevel få lagret ditt personlige arbeidsområde når du starter CMV via API'en, hvis det tilføyes en ekstra parameter i API-starten (frl=1), og API-starten ikke definerer hvilke lag som er synlige og/eller søkbare. Hvis du også ser på skråbilde så lagres skjermoppsetningen kun hvis alle åpne vinduer er låst (se mer om dette nedenfor under skråbilde). Se her for ytterligere veiledning om CMV API.

Verktøykasse

Måling

Der er funksjoner for måling av vannrett avstand, loddrett høyde og vannrett areal. NB! Måling i gatebilder er forbundet med betydelig usikkerhet.
Derfor er målefunksjonen kun aktivert hvis det er avtalt mellom Hexagon og den enkelte kunde, og funksjonen er kun aktiv innenfor 20 m fra kameraposisjonen.










Hvis det er adgang til måling i gatebilder, får du en advarsel nederst i venstre hjørne om at måling er usikkert. Hvis det ikke er adgang til måling i gatebilder får du beskjed om at måling ikke er tillatt i gatebilder, og funksjonen virker ikke.


Målingen vises i alle åpne vinduer, men vær oppmerksom på at plasseringen av målefiguren vil være forskjellig i de enkelte vinduer på grunn av usikkerheten i billedorienteringen.

Vannrett avstand
Loddrett høyde: Aktiver først en referanseflate som definerer hvor langt vekk fra kameraet høydemålingen skal foretas. Hvis du ikke bruker referanseflate så forutsettes det at målingen skjer tett ved kameraet, og den angitte høyde vil derfor være for stor.
Vannrett areal

Slett alle målinger

Lagring av målinger: Alle aktive målinger lagres i en tekstfil med følgende syntaks: [Geometri (x1 y1, x2 y2, x3 y3, ….); lengde; areal; høyde]

Fremstilling av PDF-dokumentasjon

Innen du printer kan du sette inn kommentar og din egen logo. Du kan også justere bildet slik at du ikke får miniatyrvinduet med på utskriften (sett hake i 'Kun full skjerm') eller utelat angivelsen av eventuelle utførte målinger (sett hake i 'Skjul siste måling').


Justere arbeidsområdet



Standardinnstillingen er 2D-visning, fordi 3D-visning reduserer kapasiteten for noen brukere, men mulighet for å velge 3D-visning kan aktiveres etter avtale med Hexagon.

Minimer bakgrunnskartet til ikonstørrelse (kun hvis bakgrunnskartet er i miniatyrvinduet).

Skifte til full skjerm.

Aktivere synkronisering (se nedenfor).

Skift mellom 2D-visning (Open Layers) og 3D-visning av oversiktskartet (Cesium).

Synkroniserer visningen når du har flere vinduer åpne. Når Synkronisering er aktivert åpner viewer'en automatisk det gatebilde som er nærmest oversiktskartets sentrum. Hvis flere gatebildelag er åpne synkroniseres alle åpne gatebildelag, og hvis man sentrerer et gatebilde i et punkt (høyreklikk i punktet), sentreres alle åpne gatebildelag (synkronisering av sentrering virker kun i punkter i nærheten av terreng).

Spesielt om skråbilder

Visning av skråbilder

Hvis prosjektet inneholder både gatebilder og skråbilder kan du se begge typer bilder på en gang, og dermed få en enda bedre dokumentasjon av den enkelte lokalitet.
Slik gjør du når du vil se både gatebilder og skråbilder:








Skråbildeegenskaper

Skråbilder inneholder 5 enkeltbilder for alle lokaliteter (nord, vest, syd, øst og loddrett). I nederste høyre hjørne av skråbildevinduet kan du velge billedretning (den retning, som kameraet peger). Loddbildet velges ved å aktivere firkanten i midten av retningsvelgeren.

På oversiktskartet kan du se “footprint” for hele det aktuelle skråbildet med blå ramme og “footprint” for den delen av skråbildet som det er zoomet inn på med gul ramme.

Justering av bildekvalitet

En del skråbilder kan være litt uskarpe. Her kan du forbedre billedkvaliteten ved å justere lysstyrke og kontrast via innstillingsfunksjonen

Mosaikk- eller Ramme-visning

Som standard vises skråbilder i “Mosaikk-visning” slik at det automatisk skiftes til det nærmest tilgrensende skråbilde når du panorerer til kanten av et bilde. Merk at det er begrenset hvor mye kan man kan zoome ut i bildet.
Hvis du ønsker å zoome ut til full bildedekning skal du velge “Ramme-visning”.

Synkronisering

Du kan synkronisere visningen av de åpne kart- og bildevinduer.
Hvis du panorerer i oversiktskartet betyr synkroniseringen at:

Hvis du panorerer i et skråbilde betyr synkroniseringen at:

Hvis du panorerer i et gatebilde skjer ingenting. Hvis du skifter til et nytt gatebilde, betyr synkroniseringen at: